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2017 Residential Resale Purchase Contract FAQs

®@ aaronline.com/2016/11/2017-residential-resale-purchase-contract-faqs/

In February of 2017, a revised Residential Resale Real Estate Purchase Contract will be released for use by all
Arizona REALTORS®. A copy of the new contract can be found here and for ease of reference, a copy highlighting
the revisions can be found here.

In conjunction with your review of the new contract, AAR has prepared the below list of frequently asked questions
(FAQs), along with answers and pertinent analysis.

Please be sure to review these FAQs to better understand the changes that have been made, along with the Risk
Management Committee’s rationale.

Q1: Why did the Risk Management Committee elect to revise the Residential Resale Real Estate Purchase
Contract (“Purchase Contract”)?

A1: Other than the TILA-RESPA Integrated Disclosure (TRID) revisions made to the Financing Section in September
2015, the Purchase Contract had not been substantially revised since February 2011.

To ensure that the form remains current and continues to meet the needs of Arizona REALTORS®, the Risk
Management Commitiee asked that a work group be formed to review the Purchase Contract and recommend
revisions.

Q2: Line 11 asks the parties to identify the amount of Earnest Money. Is Earnest money required?
A2: No, Earnest Money is not required under Arizona law in order to create a valid and enforceable contract.

Q3: Why was a blank line added after “Earnest Money” on line 11 and what goes there?

A3: The parties are not required to include any verbiage on line 11 other than the amount of the Earnest Money, if
any. However, the workgroup received several requests asking that a blank line be provided should the parties wish
to document any special instructions regarding the Earnest Money or memorialize where the Earnest Money will be
applied.

Q4: Line 18 now reads, “Upon acceptance of this offer, Earnest Money, if any, will be deposited with: o
Escrow Company o Broker's Trust Account.” Previously, the Purchase Contract stated that “Earnest Money
has been received by Broker,” but that language has been removed. Why was this change made?

A4: The Risk Management Committee decided to remove the statement that “Earnest Money has been received by
Broker" because, in many instances, the Broker never touches the Earnest Money. For example, Earnest money is
often conveyed via wire transfer, Alternatively, Buyer may deposit the Earnest Money directly with the Escrow
Company.

@5: Why did the Committee decline to draft additional language addressing when the Earnest Money must
be deposited?

AS5: Line 18 of the Purchase Contract already dictates when the Earnest Money must be deposited, which is “upon
acceptance” of the offer. Pursuant to Section 8o, this occurs when the Purchase Contract is signed by Seller and a
signed copy is delivered and received by Broker named in Section 8g.

Q6: If the Eamest Money is not deposited upon acceptance of the offer, can Seller issue a Cure Period
Notice?

A®B: Yes. If the Earnest Money is not deposited upon acceptance or at the first reasonable opportunity thereafter
(ie., when the Escrow Company is next open for business), pursuant to Section 7a Seller can deliver to Buyer a
notice specifying the non-compliance, providing Buyer with an opportunity to cure their potential breach of contract.
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Sellers should be mindful of the fact that even if a wire transfer is initiated upon contract acceptance, it may take
time for the funds to convey. It is therefore recommended that listing agents inquire with Buyer's agents as to the
status of the Earnest Money before proceeding to issue a Cure Period Notice.

Q7: In the event of an all cash sale, what's changed in the Purchase Contract?

AT: Now, in the event of an all cash sale, Buyer is obligated to attach to their offer either a Letter of Credit or a
source of funds from a financial institution documenting the availability of funds to close escrow. See lines 19-20. As
a result of this change, lines 26-29 of the Additional Clause Addendum are no longer necessary and have been
deleted.

Q8: Why are forms such as the Buyer Advisory and Market Conditions Advisory not included in Section 1f?
A8: Section 1f identifies addenda that are incorporated into the Purchase Contract. The Buyer Advisory and Market
Conditions Advisory are not addenda in that they do not change or supplement the terms of the Purchase Contract.
In fact, these forms are not contractual agreements between Buyer and Seller and are therefore not referenced in
Section 1if.

Q9: As was previously the case, Section 1g titled Fixtures and Personal Property addresses outdoor
landscaping. However, a change has been made to the specific language. What does the change entail?
A9: Outdoor landscaping, as set forth on lines 46-47, has been clarified to specifically reference the fact that
shrubbery and trees constitute fixtures that convey with the property.

The language also explains that “unpotted plants” are included in the sale, meaning they cannot be removed by the
Seller. However, potted plants, even if connected to the irrigation/drip system do not convey and can be removed by
the Seller unless otherwise agreed to in writing.

Q10: Lines 49 and 50 under Fixtures and Personal Property make reference to “garage door openers and
remote controls.” If Seller has lost the garage door openers, is Seller required to obtain new ones and
convey them to Buyer at close of escrow?

A10: No. Section 1g pertains to “existing” “means to operate fixtures and property.” Therefore, if the item is not in
Seller’'s possession, there is no obligation that it be conveyed to Buyer.

Q11: Line 65 requires Seller to deliver to Buyer a notice of all leased items within three days after contract
acceptance. How does Seller comply with this requirement?

A11: To satisfy this obligation, Seller can convey to Buyer a notice as defined in Section 8m. However, the preferred
method is for Seller to identify all leased items in the Seller’s Property Disclosure Statement (“SPDS").

Q12: Additional verbiage has been added to Section 2c¢, titled Unfulfilled Loan Contingency. Has anything
changed?

A12: No. The manner in which Buyer issues notice of inability to obtain loan approval and recovers the Earnest
Money has not changed. However, additional language has been added to Section 2¢ in an effort to further clarify
this process.

As has always been the case, if Buyer fails to deliver notice of inability to obtain loan approval, Seller may issue a
Cure Period Notice to Buyer. If prior to expiration of the Cure Period Buyer delivers notice of inability to obtain loan
approval, Buyer shall be entitled to a return of the Earnest Money.

Q13: It is one day before the COE Date and Buyer has failed to sign the loan documents or deliver either:
(i} notice of loan approval without PTD conditions; or (ii) notice of inability to obtain loan approval. Seller
issues a Cure Period Notice citing Buyer’s failure to comply with Section 2b of the Purchase Contract. The
day after the scheduled COE Date, prior to expiration of the Cure Period, Buyer delivers notice of inability
to obtain loan approval. Who gets the Earnest Money?

A13: Buyer is entitled to the Earnest Money under this scenario. Buyer's failure to comply with Section 2b
constitutes a potential breach of contract. Pursuant to Section 7a, a party shall have an opportunity to cure their
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potential breach. In this case, by issuing notice of inability to obtain loan approval prior to expiration of the Cure
Period, Buyer has cured the potential breach and is entitled to the Earnest Money.

Q14: Iif Buyer is obligated to provide compensation to Broker(s), can the funds come from Seller
concessions?

A14: Seller concessions, as described in Section 2j, include only the following, “Buyer’s loan costs, impounds,
Buyer's Title/Escrow Company costs, and recording fees.”

Q15: Previously, the Purchase Contract contained a Section (2k) titled “VA Loan Costs.” Why has that been
removed?

A15: The former Section (2k)} titled “VA Loan Costs” required the Seller to pay the escrow fee, along with an amount
for other loan costs not permitted to be paid for by the Buyer. Upon researching current VA loan regulations, it was
determined that, depending on the loan product, a Veteran may pay the escrow fee.

Furthermore, even if the loan product does not allow the Veteran to pay the escrow fee, the fee may still be paid for
from Seller Concessions. As a result, the Risk Management Committee decided to remove the Section titled “VA
Loan Costs” so that all offers are viewed equally with the Veteran’s offer being just as competitive as that of a buyer
not utilizing a VA loan.

Q16: Section 2| explains that if the Premises fails to appraise for the purchase price, Buyer has five days
after notice of the appraised value to cancel the Purchase Contract and receive a refund of the Earnest
Money. The words “unless otherwise prohibited by federal law"” were added to the end of this section.
Why?

A16: When purchasing a home with an FHA or VA loan, the lender must ensure that the property serves as
sufficient collateral for the amount it lends. FHA and VA therefore require an amendatory clause be made part of the
sales contract.

The FHA/VA Amendatory Clause states in part:

“It is expressly agreed that notwithstanding any other provisions of this contract, the purchaser shall
not be obligated to complete the purchase of the property described herein or to incur any penalty by
forfeiture of earnest money deposits or otherwise unless the purchaser has been given in
accordance with HUD/FHA or VA requirements a written statement by the Federal Housing
Commissioner, Department of Veterans Affairs, or a Direct Endorsement lender setting forth the
appraised value of the property of not less than §

The added verbiage reflects this language and highlights the fact that Buyer may cancel the transaction without
penalty pursuant to the FHA/VA Amendatory Clause regardless of language contained in Section 2I.

Q17: The lender performs an appraisal, which reveals items that must be repaired before it will agree to
fund the loan. At Buyer's request, Seller agrees to perform the repairs. After the repairs are made, the
lender requires an inspection to confirm that the repairs have been completed to the lender's satisfaction.
Who pays for the cost of the inspection?

A17: The Buyer. Verbiage has been added to Section 2m stating that “Any appraiser/lender required inspection
cost(s) shall be paid for by Buyer.” NOTE - “Appraisal costs” and “inspection costs” represent two different fees.

Q18: Why was Section 3b revised to explain that, if Buyer is married and intends to take title as their sole
and separate property, a disclaimer deed may be required?

A18: Married Buyers often believe that by taking title as their sole and separate property, their spouse is not
required to sign any closing or transactional documents. This belief is frequently incorrect and can prove
problematic if the spouse is unwilling to sign.
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The Risk Management Committee therefore thought it was important to notify married Buyers at the start of the
transaction that their spouse may be required to sign a disclaimer deed, even when taking title only in their own
name.

Q19: Section 4a now requires Seller to deliver and complete a Seller's Property Disclosure Statement (the
“SPDS") within three days after contract acceptance. Why was this change made and why did the time for
delivery of the insurance claims history not also move to three days after contract acceptance?

A19: To maximize the productivity of Buyer’s inspection period, the Risk Management Committee deemed it
beneficial for Seller to convey the SPDS earlier in the transaction. In other words, having the SPDS within three days
of contract acceptance, as opposed to five, will provide Buyers more time to conduct due diligence with the SPDS in
hand.

As for delivery of the insurance claims history, unlike the SPDS, Sellers must rely on a third party to assist them with
this disclosure. Because this process is not entirely within Seller's control, the Committee deemed the five-day
period appropriate.

Q20: Why was the IRS and FIRPTA Reporting Section in the prior version of the Purchase Contract divided
into two separate sections in the new Purchase Contract and why are they not located in Section 3, Title
and Escrow?

A20: Buyers and Sellers have separate and distinct obligations under FIRPTA. The obligations applicable to Sellers
were moved to Section 4, Disclosure, and the obligations applicable to Buyers were moved to Section 6, Due
Diligence. It is the hope of the Risk Management Committee that by moving the language into sections largely
applicable to Seller and Buyer respectively, each party will take greater note of their individual FIRPTA obligations.

Q21: Why were warranted items removed from the Purchase Contract?

A21: A home consists of thousands of components, making it impossible to develop an all-encompassing list of
warranted items. Without such a list, some Buyers and Sellers struggled to identify and agree on which components
are warranted.

Furthermore, the term “working condition” was subject to different interpretations. Even when the parties agreed
that an item is warranted, they may have still disagreed on whether the component was in working condition. To
eliminate any perceived ambiguities, the Risk Management Committee elected to remove warranted items from the
Purchase Contract, leaving all repairs subject to negotiation.

Q22: Pursuant to Section 5a, the Premises are now being sold in its “present physical condition as of the
date of contract acceptance.” Does this mean that there is no longer a need for AAR’s As-Is Addendum?
A22: The change to Section 5a has eliminated the need for AAR's As-Is Addendum, which will be removed from
AAR's library of forms when the revised Purchase Contract takes effect. Since the As-Is Addendum will no longer
exist, reference to the form was removed from Section 1f, Addenda Incorporated.

Q23: Even though the Premises are being sold in its “present physical condition as of the date of contract
acceptance,” can Buyers request repairs?

A23: Yes. As stated in Section 5a, Buyers and Sellers “may, but are not obligated to, engage in negotiations for
repairsfimprovements to the Premises.” AAR’s Buyer’s Inspection Notice and Seller's Response form remains
available for this purpose, as set forth in Section 6i.

Q24: What happens if a Buyer, within the inspection period, delivers to Seller a notice electing to cancel
the contract as pemitted in Section 6j, but fails to identify items disapproved?

A24: Section 6j(1)(b) addresses this scenario and explains that if Buyer's notice fails to specify items disapproved
as permitted in the contract, the cancellation will remain in effect but Buyer has failed to comply with a provision of
the contract and Seller may deliver to Buyer a cure notice. If Buyer fails to cure before expiration of the cure period,
Buyer shall be in breach and Seller shall be entitled to the earnest money.
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Q25: Line 444 is identical to line 445 and line 458 is identical to line 459. Why have identical lines been
added?

A25: |t is becoming increasingly common for Buyers and Sellers to be represented by more than one agent,
especially when the agents are members of a real estate team. The Risk Management Committee hopes that the
aforementioned changes to Sections 8g and 9a make it easier for more than one agent to be identified on the
Purchase Contract when appropriate.

NOTE: According to the Arizona Department of Real Estate, the agent in direct contact with the consumer must be
identified on the Purchase Contract.

Q26: Lines 467 and 468 were revised to state that, in the event a Counter Offer is attached and
incorporated by reference, “Seller must sign and deliver both this offer and Counter Offer.” Why?
A26: Arizona's Statute of Frauds, ARS § 44-101(6), states in part:

“No action shalf be brought in any court in the folfowing cases unless the promise or agreement upon
which the action is brought, or some memorandum thereof, is in writing and signed by the party to be
charged, or by some person by him thereunto jawfully authorized: Upon an agreement for...the sale
of real property or an interest therein.”

As such, the Purchase Contract and Counter Cffer are to be signed by Buyer and Seller.
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